Climathon za mlade inovatore!

#klimatskepromene

Do početka industrijske revolucije klima se menjala kao rezultat promena prirodnih okolnosti. Danas se ona menja zbog uticaja ljudskih aktivnosti. Osnovni uzrok klimatskih promena je neograničeno sagorevanje fosilnih goriva-uglja, nafte i prirodnog gasa, odnosno ljudska potreba za energijom.

#climathon

Climathon za mlade inovatore je 2-dnevni hakaton. Dešava se širom sveta. Okuplja učenike osnovnih i srednjih škola koji zajedno sa lokalnim preduzetnicima, kompanijama i kreatorima politika rade na rešavanju problema iz domena klimatskih promena. Climathon je vaša šansa da razvijete lokalna rešenja u inovacionom procesu za jedan od najhitnijih problema našeg vremena. 

Climathon koristi proces vođen inovacijama, gde učesnici prepoznaju probleme u svojim lokalnim zajednicima i potom razvijaju rešenja. Zatim izlažu svoja rešenja pred stručnim žirijem. Stručni žiri na kraju nagrađuje najbolje timove. Pored zanimljivh nagrade najbolji timovi dobiće i mentorsku podršku u trajanju od 3 meseca za realizaciju svojih ideja u Naučnom tehnološkom parku u Nišu.

Kome je program
namenjen?

Program je namenjen mladima uzrasta od 14 do 20 godina iz cele Srbije. Pozivamo mlade da se udruže u multidisciplinarne timove i da uzmu učešće u 2-dnevnom onlajn i oflajn hakatonu | Climathonu za mlade inovatore, koji će se desiti 29. i 30. oktobra. Iskustvo nam govori da je okupljanje mladih različitih profila na jednom mestu, uz kvalitetno vođenje, dobar preduslov za kreiranje “zelenih” inovacija.

Zato ohrabrujemo studente, učenike osnovnih i srednjih škola iz najrazličitijih disciplina da se okupte u timove i da se jave na poziv i zajedno sa nama odgovore na jedan od najvećih izazova naše generacije.

Program

Program Climathona za mlade innovatore organizovan je u dva dana. S obzirom na kovid situaciju družićemo se u hibridnom modelu. Prvi dan je onlajn i 29. oktobra se sastajemo na Zoom-u. Upoznajemo se sa Klimatskim izazovima i potom u narednih 6 časova timovi sa svojim mentorima intenzivno rade na kreiranju rešenja kako bi uspešno odgovorili na zadate izazove.

Drugog dana timovi prezentuju pred žirijem i prema unapred utvrđenom rasporedu predstavljaju svoja rešenja. Nakon prezentacija Žiri donosi odluku i nagrađuje najbolja tri tima. Pored nagrada najbolja 3 tima će dobiti i mentorsku podršku u sklopu Changemakers programa akceleracije koju će Hab za klimatske inovacije da realizuje u partnerstvu sa Naučno tehnološkim parkom iz Niša u periodu od 1. novembra 2021. do 31. januara 2022. godine.

Pridruži se Climathonu

Učešće je slobodno, ali je registracija obavezna, jer je broj timova ograničen na 20. Prijave su otvorene dok se broj mesta ne popuni. Stoga, požurite i rezervišite svoje mesto na vreme!

Mentori

Miloš Došen

Preduzetnik

Đorđe Samardžija

Klimatski preduzetnik

Ksenija Milić

Program menadžer

Deniz Hoti

Preduzetnik

Slika NTP-2

Jovana Šoškić

Biznis specijalista

Marko Lj

Marko Ljubenović

Master ekonomista

IMG_20210814_100540_019~2

Olivera Milošević

Predsednica udruženja "Zeleni ključ" - Niš

Andrijana

Andrijana Milanov

Pravnik

partneri