yil-logo_online+ckic_eu

Šta je program?

Program Mladi inovatori podstiče veštine i utiče na promenu mentaliteta tinejdžera i priprema ih da predvode promene sistema i da rešavaju izazove koji ih okružuju.

Iz te generacije će vrlo uskoro iznići društveni i biznis lideri.

 

Ovo je duboko transformativni edukativni program koji ohrabruje tinejdžere da bolje razumeju gorući problem klimatske krize i zagadjenja životne sredine, kroz generisanje ideja za promene u njihovim lokalnim sredinama.

 

Kroz realne i lokalne klimatske izazove studenti stiču sposobnosti boljeg uočavanja i razumevanja stvarnosti i sistema unutar koga žive. Oni su podstaknuti da razmišljaju drugačije o problemima naše planete, da se suoče sa tim izazovima i počnu da stvaraju inovativna rešenja za rešavanje istih.


Program je tu da mobiliše ostale aktere u društvu (nastavnike, roditelje, edukatore, loklne zajednice i preduzeća), da pomognu mladima da primene rešenja koja su osmislili.

 

Zašto nam treba ovaj program?

Svako dete u rođeno u Evropi će do trenutka izlaska iz školskog sistema morati da živi drugačijim životnim stilom. To će biti način života koji mora biti neutralan u smislu uticaja na životnu sredinu i klimatske promene.

 

 • Razvija svest, znanja i veštine tinejdžera o značaj pitanja životne sredine i klimatskih promena
 • Ovo su oblasti u kojima će biti kreirani milioni radnih mesta za mlade u narednih 20 godina
 • Spračavanje da mladi potencijalno budu prve generacija koja će živeti lošije od njiovih roditelja, baka i deka.
 • Sva tehnološka rešenja već postoje, samo treba počnu da se masovno primenju
 • Pokretanje promena na osnovu činjenice da se preferencije i obrasci ponašanja novih generacija menjaju i postaju zeleniji
 • Tinejdžeri su deo obrazovnog sistema i obrazovni sistem mora da bude deo rešenja
 • Odgovor na potrebu i jasan zahtev mladih da žele da žive u čistijem životnom okruženju

Putovanje učenja kroz rešavanje izazova

Dva ključna oslonca na kojima je zasnovan program Mladi inovatori su metodologija System Innovation i učenje zasnovano na rešavanju izazova.

 

Ova dva aspekta omogućavaju učenicima da razumeju stvarni kontekst problema iz različitih uglova.

 

Učenici mogu da istražuju, diskutuju i smisleno razvijaju koncepte rešenja, i sagledavaju odnose unutar sistema. Ishod toga može biti zajednički predlog rešenja nekih kompleksnih problema.

Učenje zasnovano na rešavanju izazova je:

 

 • Multidisciplinarno
 • Projektno
 • Fokusirano na problem

 

Suočavajući se sa kompleksnim problemima, učenici stiču specifična saznanja, koja mogu da kombinuju sa znanjima iz raznih standardnih kurikularnih predmeta kao što su prirodne ili društvene nauke, tehnički ili umetnički predmeti, a pritom razvijaju veštine ključne za njihovu budućnost.

Visual Toolbox

3CSA

Cilj inicijative 3CAS (Climate Change Career Advisory Service) jeste da mladima pruži informacije o sadašnjim i budućim globalnim trendovima, odgovarajućem formalnom i neformalnom obrazovanju, kao i profilima poslova koji mogu da im obezbede pristojne i ispunjavajuće karijere u decenijama ispred nas, a koje će biti obeležene tranzicijom na nisko-ugljeničnu ekonomiju

LMS

REGISTRUJ SE

  Resursi za nastavnike

  Program Young Innovators se oslanja na nastavnike kao na ključne saveznike. Nastavnici koji saradjuje sa programom mogu na razne načine da doprinesu razvoju potencijala i oslobađanju talenta učenika. Mogu da im pomognu da implementiraju rešenja koja su mladi osmislili.

   

  Da bi mogli da pomognu na taj način, program Young Innovators nastavnicima pruža veliku pomoć. Nastavnicima su obezbedjeni treninzi, kao i brojni resursi koje sami mogu da iskoriste da bi bili u mogućnosti da prenesu znanja i razviju veštine svojih učenika.

   

  Program nastavnicima nudi vizuelne alate i metodologiju za razvoj kreativnih zelenih rešenja njihovih učenika, kao i brojne pisane materijale koji do detalja razrađuju način rada i pomažu nastavnicima da učenike provedu kroz njihov put učenja.

  DOKUMENTA