yil-logo_online+ckic_eu

Šta je program?

Program Mladi inovatori podstiče veštine i utiče na promenu mentaliteta tinejdžera i priprema ih da predvode promene sistema i da rešavaju izazove koji ih okružuju.

Iz te generacije će vrlo uskoro iznići društveni i biznis lideri.

 

Ovo je duboko transformativni edukativni program koji ohrabruje tinejdžere da bolje razumeju gorući problem klimatske krize i zagadjenja životne sredine, kroz generisanje ideja za promene u njihovim lokalnim sredinama.

 

Kroz realne i lokalne klimatske izazove studenti stiču sposobnosti boljeg uočavanja i razumevanja stvarnosti i sistema unutar koga žive. Oni su podstaknuti da razmišljaju drugačije o problemima naše planete, da se suoče sa tim izazovima i počnu da stvaraju inovativna rešenja za rešavanje istih.


Program je tu da mobiliše ostale aktere u društvu (nastavnike, roditelje, edukatore, loklne zajednice i preduzeća), da pomognu mladima da primene rešenja koja su osmislili.

 

Zašto nam treba ovaj program?

Svako dete u rođeno u Evropi će do trenutka izlaska iz školskog sistema morati da živi drugačijim životnim stilom. To će biti način života koji mora biti neutralan u smislu uticaja na životnu sredinu i klimatske promene.

 

  • Razvija svest, znanja i veštine tinejdžera o značaj pitanja životne sredine i klimatskih promena
  • Ovo su oblasti u kojima će biti kreirani milioni radnih mesta za mlade u narednih 20 godina
  • Spračavanje da mladi potencijalno budu prve generacija koja će živeti lošije od njiovih roditelja, baka i deka.
  • Sva tehnološka rešenja već postoje, samo treba počnu da se masovno primenju
  • Pokretanje promena na osnovu činjenice da se preferencije i obrasci ponašanja novih generacija menjaju i postaju zeleniji
  • Tinejdžeri su deo obrazovnog sistema i obrazovni sistem mora da bude deo rešenja
  • Odgovor na potrebu i jasan zahtev mladih da žele da žive u čistijem životnom okruženju